Materialer

Når du skal købe stofbleer, skal du først gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig i forhold til materialevalg.

Vil du have naturlige materialer mod dit barns hud? Vil du have dit barn hele tiden har en “staydry” fornemmelse mod huden? Er hurtig tørretid vigtigt for dig? Eller er det OK at bleerne kan tage op til 1-2 døgn om at tørre?

Nogle af disse ting er rigtig gode at have tænkt igennem før du investerer stofbleer - ellers kan det hurtigt ende med at blive en halvdyr affære.

Herunder vil jeg guide dig i de forskellige materialetyper, beskrive fordele og ulemper samt hvad du skal være opmærksom på.

Hamp

Hamp er et super sugende materiale, som kan holde på rigtig meget væske. Hamp er også antibakteriel samt har en kølende effekt. Hamp i sig selv kan godt være lidt stift, derfor er det som oftest blandet med bomuld, for at gøre det mere blødt og fleksibelt.

Hampplanterne som bruges til at producere tekstiler har intet at gøre med rygehamp - trods de begge kommer fra Cannabis Sativa planten. Planten til tekstiler bliver dyrket på en hel anden måde, derfor indeholder den også under 0,3% Tetrahydrocannabinol (THC).

Hampplanterne bliver meget sjældent angrebet af svamp eller skadedyr, derfor bruges gødning heller ikke i hampproduktionen. Dette betyder, at hampen faktisk er økologisk dyrket, men sjældent er der brugt penge på at få certificeret hamptekstilerne.

Du skal ikke være bekymret over, at vælge stofbleer eller indlæg med hamp.

På grund af den store sugeevne, er hamp specielt godt til stortissere eller som natble.

Tekstiler i hamp er altid godt at tørretumble, for at gøre dem blødere.

Fordele: Meget sugende, antibakteriel, kølende, fylder ikke meget

Ulemper: Lang tørretid, dyrt at indkøbe sammenlignet med bomuld

Hør/linen

Hør og hamp minder meget om hinanden i struktur og egenskaber.

Hør er, ligesom hamp, et godt sugende materiale, som kan holde på meget væske. Det er ikke helt lige så sugende som hamp, men mere sugende end bambus.

Hør har også den egenskab, at det er antibakteriel og kølende. Det kan også godt virke lidt stift i det, men det bliver blødere ved brug.

Fordele: Meget sugende, antibakteriel, kølende, fylder ikke meget

Ulemper: Lang tørretid, dyrt at indkøbe sammenlignet med bomuld 

Bambus

Bambus er et godt sugende materiale - fiberen er fyldt med små “huller”, hvori væsken kan gemme sig. Udover at være sugende, er bambus dejlig blødt og åndbart.

Bambustræet er en af de mest hurtigvoksende træer i verden, med målinger på op til 1 meter om dagen. Det bambus der bruges til fremstilling af tekstiler er ikke det samme, som den type bambus pandaen spiser.

Ofte vil du se bambus under betegnelser som “bambus rayon” eller “bambus viskose”. Viskose og rayon er blot to forskellige betegnelser for det samme - det betyder nemlig, at materialet er baseret på cellulose (træfiber - bambus i dette tilfælde), som er blevet udsat for en kemisk process, for at få den færdige fiber. Dette betyder også, at det er utroligt svært at opdrive økologisk bambus. Dog sikrer OEKO-TEX certificering, at der ikke er uønsket kemi tilbage i bleerne, og du kan derfor bruge dem med god samvittighed til dit barn.

På grund af den gode sugeevne bambus har, er den et ideelt valg til stofbleer - uanset om det er det dag- eller natbrug.

Bambusindlæg eller -boosteres er fantastiske for at øge sugeevnen i dit barns ble, de fylder nemlig ikke meget over numsen.

Ønsker du staydry i bambus? Her er bambusvelour det naturlige valg til de syntetiske staydry materialer. Det er meget blødt og velsugende samtidig med, at det transporterer fugten væk fra huden.

 Fordele: Meget sugende, antibakteriel åndbart, kølende, blødt, fylder ikke meget

Ulemper: Lang tørretid, dyrt at indkøbe sammenlignet med bomuld, kemisk forarbejdet

Bomuld

Bomuld er et organisk, åndbart og sugende materiale. Det er ikke helt så sugende som hamp, hør eller bambus, men det suger stadig rigtig godt.

Bomuld er den mest udbredte naturfiber, det udgør ca. halvdelen af verdensproduktionen.

Den konventionelle bomuld bliver desværre dyrket med en masse kemi, som skader vores miljø samt grundvand. Heldigvis findes der økologisk bomuld, som hverken er skadeligt for din babys hud eller miljøet. Derfor vil jeg også anbefale dig, at vælge økologisk bomuld så vidt muligt. 

Fordele: Sugende, åndbart, blødt, kølende, relativ billigt materiale

Ulemper: Føles meget våd når bleen er våd 

Microfiber

Microfiber bruges som sugende indlæg og er er lavet af polyester, og er derfor et syntetisk materiale. Det bliver fremstillet af olie og naturgas, der bliver omdannet til plastic via en kemisk proces, og videreforarbejdes til syntetiske fibre.Det er det mest hurtig sugende materiale du kan få i stofbleer.

Det må aldrig ligge direkte mod barnets hud, da de små “løkker” vil kradse, irritere og ødelægge babys fugtbalance i huden.

Fordele: Meget sugende, billigt materiale

Ulemper: På grund af måden den suger på (som en svamp) kan den hurtig komme til at lække, hvis den bliver overfyldt (dette kaldes kompressionslækage) 

Fleece

Fleece er lavet af polyester, og er derfor et syntetisk produkt. Det bliver fremstillet af olie og naturgas, der bliver omdannet til plastic via en kemisk proces, og videreforarbejdes til syntetiske fibre.

Fleece har ingen sugeeffekt, kun staydry fornemmelse, så babys numse føles tør hele tiden. Det er specielt godt til de børn, som ikke kan tåle det våde mod huden.

Fleeceindlæg kan også bruges til at opsamle afføring med (f.eks. i stedet for blepapir).

Det er hurtig og enkelt at lave sine egne fleeceindlæg - samtidig er det super billigt. Klip blot stykker af et fleecetæppe i de ønskede størrelser.

Det er som oftest microfleece, som bliver brugt i stofbleer. Det er den tyndeste fleece som findes (modsat polarfleece som er tykkere) og er samtidig også rigtig blødt.

Der findes også minky (eller minkee), som er ultra blødt og lækkert samt suede cloth, som er “glattere” end fleece men også blødt. 

Fordele: Babys hud er altid tør, billigt materiale

Ulemper: Ingen sugeeffekt, syntetisk materiale, kemisk forarbejdelse

PUL

PUL står for “Polyurethane Laminate” og et et tyndt, vandtæt lag - bedre kendt som et cover - uden på de sugende materialer.

Selve PUL belægningen er en slags imprægnering, som er lavet af plastic og kemisk bundet til tekstiler.

Oftest er ydersiden lavet af polyester eller bomuld, som udgør det flotte, farverige print. Indeni er der en PUL belægning, som sikrer, at bleen forbliver vandtæt.

PUL tåler ikke høj varme (og helst ikke tørretrumbler), da belægningen på sigt vil blive ødelagt heraf. 

TPU

TPU står for “Thermoplastic Polyurethane” og et et tyndt, vandtæt lag - bedre kendt som et cover - uden på de sugende materialer.

Selve TPU belægningen er en slags imprægnering, som er lavet af plastic og bundet til tekstiler ved hjælp af varme. TPU er derfor mere miljøvenligt med brug af færre kemikalier under fremstillingen end PUL er.

Oftest er ydersiden lavet af polyester eller bomuld, som udgør det flotte, farverige print. Indeni er der en TPU belægning, som sikrer, at bleen forbliver vandtæt.

TPU tåler ikke høj varme (og helst ikke tørretrumbler), da belægningen på sigt vil blive ødelagt heraf. 

Silke

Silke er et animalsk naturmateriale, som har nogle helt specielle egenskaber. Det har en super absorberingsevne - det kan holde op mod 30% af fugt af egen vægt uden at føles våd.

Silke spinnes af sommerfuglelarvernes kokoner, og er det længste animalsk-skabte fiber som findes - den kan blive op mod 800-1.200 meter lang.

Silkeproduktionen er meget manuel uden den store mulighed for manualisering, derfor er silke også et meget dyrt materiale.

Silke findes kun som staydry indlæg og er specielt godt til børn med meget sensitiv hud og eksem, da det også er antibakterielt. 

Fordele: Åndbart, temperatur regulerende, skal ikke vaskes ofte, god absoberingsevne, blødt

Ulemper: Skal vaskes på skåneprogram med specielt vaskemiddel, skal lanolinbehandles, dyrt i indkøb

Uld

Uld er et animalsk naturmateriale, som har helt fantastiske egenskaber!

Det kan holde op til 40% fugt af sin egen vægt, uden at det føles vådt - det er den højeste absorberingsevne af alle naturmaterialer.

I ulden findes der et naturligt indhold af lanolinfedt, som beskytter ulden mod lugt og bakterier - det betyder at ulden renser sig selv ved hjælp af lanolinen. Yderligere gør lanolinen, at ulden bliver vandafvisende.

Derfor er uld også helt ideelt at bruge som et cover over bleen - specielt til natbrug - da huden både kan ånde samt er temperaturregulerende, så baby ikke overopheder om natten! Da huden kan ånde i uld, vil du oftest heller ikke opleve udslæt eller rød numse, selv efter op til 12 timer med samme ble.

Du kan også få uldliners, som både har en staydry samt sugende effekt, pga. uldens høje absorberingsevne. Dette er specielt godt for de børn, som ikke tåler syntetiske materialer, eller for de forældre, som vægter naturmaterialer meget højt. 

Fordele: Åndbart, temperatur regulerende, skal ikke vaskes ofte, god absoberingsevne, blødt

Ulemper: Skal vaskes på skåneprogram med specielt vaskemiddel, skal lanolinbehandles, dyrt i indkøb