Hvorfor moderne stofbleer

- Hvorfor vælge moderne stofbleer?

Der er rigtig gode grunde til at vælge moderne stofbleer fremfor engangsbleer. Men er det ikke mere besværligt?, tænker du. Nej, tværtimod! Det giver en smule mere vasketøj (og derved planlægning), men du slipper for at udgå for bleer, slæbe dem fra supermarkedet og hjem, for alligevel at skulle ud i skraldespanden med dem igen. Dertil kommer der hele sundheds- og økonomidelen i det.

Herunder vil jeg give dig 5 gode grunde til at vælge moderne stofbleer fremfor engangsbleer til dit barn.

- Sundhed

I engangsbleer findes der en masse kemi, som gør at bleen bliver sugende (dette kaldes superabsorbante stoffer).

En af de mest problematiske stoffer i engangsbleerne er sodium polycrylat, der kommer fra acrylsyre, som er udvundet af råolie.1

Dette kemiske stof går blandt andet ind og forstyrrer hudens naturlige fugtbalance, og derfor vil engangsble-brugere oftere opleve rød numse, bleudslæt samt eksem. Udover dette, mistænkes kemikalierne også for at kunne forårsage astma hos små børn samt øge risikoen for dårlig fertilitet i voksenalderen, da temperaturen i en engangsble er ca. 5 grader højere end i en stofble. Dette er værd at reflektere mere over, da fertilitetsbehandlinger kun er stigende - og det samme er mænd med dårlig sædkvalitet.2

I en moderne stofble, uanset om det er naturlige eller syntetiske materialer den er lavet af, undgår du helt uønsket kemi og minimerer derfor også risikoen for ovenstående problematikker. Samtidig giver du dit barn den bedste, kemifrie start på livet!

1. Armstrong, Liz and Adrienne Scott Whitewash: Exposing the Health and Environmental Dangers of Women's Sanitary Products and Disposable Diapers, What You Can Do About It. 1993. HarperCollins.
2. C-J Partsch, M Aukamp, W G Sippell Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies. Division of Paediatric Endocrinology, Department of Paediatrics, Christian-Albrechts- University of Kiel, Schwanenweg 20, D-24105 Kiel, Germany. Arch Dis Child 2000;83:364-368. http://adc.bmjjournals.com og søg efter titlen på afhandlingen.

- Økonomi

Der kan være mange penge at spare ved at vælge stofbleer fremfor engangsbleer. Det er svært at give et helt præcist tal eller procent, da det afhænger meget af hvilket slags stofbleer eller engangsbleer du køber, hvor mange, hvor ofte du skifter ble og selvfølgelig hvor længe dit barn bruger ble.

Men jeg kan garantere dig, at du kan spare penge sammenlignet med engangsbleer - og for hvert barn du har i stofbleer, bliver besparelsen blot højere, da du ikke skal ud at investere i nye bleer til næste barn.

For at lave et simpelt regnestykke, har jeg taget udgangspunkt i følgende tal:

  • 8 daglige bleskift (oftere i starten, færre mod slutningen)
  • Stofblebørn bruger ble fuldtid i 2 år
  • Engangsblebørn bruger ble fuldtid i 3 år
  • Stofblepakke (inkl tilbehør) til 24 bleskift koster 5000 kr
  • Engangsbleer koster 1,25 kr pr. stk.
  • Engangsbleposer koster 0,20 kr pr. stk.
  • Vådservietter / skumvaskeklude koster 0,15 kr pr. stk.
  • Vask inkl. vaskepulver, EL og vand koster 3,8 kr pr. vask

Det betyder altså at et barn i engangsbleer vil koste ca. 14.000 kr - og det vil de efterfølgende børn også koste. Udover dette, så producerer engangsbleer ca. 1,5 ton affald for en hel bleperiode.

Et barn i stofbleer vil koste ca. 5000 kr som et engangsgebyr, hvis du køber bleerne fra ny. Dette beløb afhænger selvfølgelig meget af hvilke slags bleer du vælger at anskaffe dig. Derudover vil du skulle vaske ca. hver anden dag, som vil koste dig lige under 1400 kr for en hel bleperiode på 2 år, inkl. vaskemiddel, EL og vand. Når du er færdig med at bruge stofbleer, kan de ofte sælges brugt, og derfor kan dine omkostninger faktisk blive endnu lavere! Yderligere skåner du miljøet for en masse affald.

Opsummeret er der altså en del penge at spare ved at bruge moderne stofbleer over engangsbleer.

  1 Barn 2 Børn 3 Børn
Engangsbleer 14.000 kr
1,5 ton
28.000 kr
3 ton
42.000 kr
4,5 ton
Stofbleer 6.400 kr 8.400 kr* 10.400 kr*

* Dette er under forudsætning af, at du genbruger de samme bleer til alle børn. Der er sat 600 kr af til ekstrakøb, f.eks. nye natbleer, vaskeklude eller lign samt 1400 kr af til vask hver 2. dag i 2 år.

- Miljø

Engangsbleer er meget skadelige for miljøet, også selvom man vasker stofbleer ca. hver 2-3 dag. Fremstilling og brug af engangsbleer bruger 2,3 gange mere spildt vandt end stofbleer1 - og en engangsble tager 250-500 år for miljøet at nedbryde2

Beregninger viser også at det tager 140 kg træ, 25 kg råolie og 10 kg klorin til at producere engangsbleer pr. barn, pr. år!3

Et barn i engangsbleer bruger over 10.000 bleer i hele bleperioden sammenlignet med de ca. 25 bleer et barn i stofbleer bruger i hele bleperioden (beregningen er lavet med udgangspunkt i et barn bliver blefri som 3,5-årig samt bruger 8 bleer om dagen i hele bleperioden).

Du kan derfor være med til at skåne miljøet ved at bruge moderne stofbleer til dit barn, og derved skabe meget mindre affald som skal nedbrydes.

1.Armstrong, Liz and Adrienne Scott Whitewash: Exposing the Health and Environmental Dangers of Women's Sanitary Products and Disposable Diapers, What You Can Do About It. 1993. HarperCollins.
2. Link, Ann. Disposable nappies: a case study in waste prevention. April 2003. Women's Environmental Network.
3. Lehrburger, C., J. Mullen and C.V. Jones. 1991. Diapers: Environmental Impacts and Lifecycle Analysis. Philadelphia, PA: Report to The National Association of Diaper Services (NADS)

 

- Højere sugeevne

Endnu en fordel ved moderne stofbleer er, at man kan booste den efter præcis dén sugeevne barnet har brug for. Dette er specielt rigtig godt til nat, hvor du kan booste bleen i de mest sugende materialer for at undgå lækager!

 

- Tidligere blefri

Børn i moderne stofbleer bruger i gennemsnit bleer i ca. 2 år, hvor de herefter bliver helt blefri - også om natten! Dette skyldes, at børn i stofbleer kan mærke når de tisser og bleen føles våd. Til sammenligning med engangsbleer, så bliver børn i gennemsnit færdig med at bruge ble når de er ca. 3 år.

 

Myter om stofbleer

Ofte kan du være uheldig at møde diverse fordomme om brugen af moderne stofbleer. Det er så ærgerligt, for mange af de fordomme der findes, holder slet ikke stik! 

I afsnittet herunder vil jeg liste en masse myter op, og forklare, hvordan det i realiteten fungerer (og hvad du kan bruge til modsvar, når diverse kommentarer om stofbleer skulle komme!). Lad dig ikke skramme af diverse menneskers kommentarer vedr. stofbleer - prøv dem og dan din egen mening! 

Stofbleer hæmmer barnets bevægelighed

Nej, det gør det faktisk ikke, selvom en stofble selvfølgelig fylder lidt mere over numsen sammenlignet med en engangsble. Grunden til dette er, at der ikke er SAP (superabsorbante stoffer) i en moderne stofble. 

Studier viser, at en engangsble og stofble "hæmmer" barnets motorik lige meget. Stofbleen fylder ofte lidt mere mellem benene i tør tilstand, mens engangsbleen ændres alt efter om den er våd eller tør. En engangsble kommer nemt til at fylde det samme som en stofble, i våd tilstand. Yderligere er det faktisk en fordel, at stofbleer sidder relativ lavt på et barn (gerne lige ved/under navlen), da den ikke giver et pres på maveregionen, som en engangsble kan gøre. 

Så vær ikke nervøs for at give dit barn en stofble på - den hæmmer altså ikke barnets motorik! Du skal selvfølgelig finde en ble, som sidder ordentligt på dit barn. Her kan det være en god idé med en prøvepakke, for at finde den helt rigtige løsning og model til dit barn. 

Stofbleer lugter

Hvis stofbleerne bliver korrekt vasket, lugter de bestemt ikke! Urin og afføring lugter, men det gør det også i en engangsble. Yderligere lugter engangsbleer af plasik og kemi - det er kemi som er i forbindelse med dit barns hud i mange timer, hver dag. 

Ved stofbleer lugter du kun det der reelt er - urin eller afføring, når de selvfølgelig er beskidte. Hvis bleerne lugter når de er rene, er det vaskerutinen der er noget galt med. Læs meget mere "Vask og håndtering".  

Stofbleer tager alt for meget arbejde og tid

Bleerne genererer ca. 1 times ekstra arbejde i ugen (det inkluderer både at sætte en vask over og hænge bleerne op) - men så behøver du heller ikke tage i supermarkedet efter bleer, slæbe dem hjem og derefter også døje med affaldet. 

Stofbleer giver mange flere lækager end engangsbleer

Nej! Problemet er ofte, at en stofble bliver sat forkert - så giver den nemlig lækager. Se vores stofbleguide, hvor du både kan finde en PDF fil til udprint og en videoguide til at få den korrekte pasform. 

Du skal højt sandsynligt prøve et par forskellige mærker og modeller, for at finde netop din favoritmodel, som holder tæt i mange timer. Men det samme vil du opleve med engangsbleer, så reelt er der faktisk ingen forskel. 

Du vil måske opleve at stofbleerne kan suge mere (specielt de formsyede bleer, som oftest bruges til nat) da der er rigtig mange lag sug heri. Og skulle stofbleen mod forventning ikke holde længe nok, kan der altid tilføjes lidt ekstra sug. Det er nemt og simpelt - og meget mere fleksibilt end en engangsble! 

Stofbleer er uhygieniske

Stofbleer bliver vasket med 60 grader som dræber alle bakterier. De er derfor ikke mere eller mindre uhygieniske end engangsbleer. Når stofbleerne er beskidte smides de i en lugttæt wetbag indtil vaskedag.

Det er ulækkert at vaske afføring i vaskemaskinen, hvor der også bliver vasket andet tøj

Når barnet bliver fuldammet / kun får flaske, er alt afføring vandopløseligt. Det bliver derfor skyllet ud under første skyl i vaskemaskinen. Når barnet får fast føde, bliver afføringen fjernet fra bleen inden vask. Se nærmere under punktet "Håndtering af afføring". 

Hvis afføringen eller urin har ramt dit barns tøj, hvad ville du så gøre? Smide de ud? Eller vaske det igen? Du vil højt sandsynligt vaske det igen. Hvad er så forskellen på, at vaske dit barns beskidte tøj, som har fået afføring på, eller vaske moderne stofbleer? Intet! Vaskemaskinen skyller nemlig alt rent for eventuelle afføringsrester, vasker med sæbe på 60 grader, og laver diverse efterskyl. Der er altså hverken bakterier eller afføring tilbage i vaskemaskinen når du har vasket bleer.  

Stofbleer er alt for varme om sommeren

Stofbleer er faktisk den mest optimale løsning, uanset hvilken årstid det er. Engangsbleer er fyldt med plastik og andre skadelige stoffer, som gør, at huden har svært ved at ånde. Undersøgelser viser endda, at temperaturen let stiger 5 grader i en engangsble sammenlignet med en stofble. 

Den helt optimale løsning er, at vælge en stofbleløsning med uld og sugende indlæg. Her får huden virkelig mulighed for at ånde frit.