Kom godt i gang
- Udstyr
Hvad har jeg brug for at komme i gang?
Du har brug for et par forskellige ting for at komme godt i gang med moderne stofbleer. Mangler du praktiske ting, har du måske hurtig lyst til at give op. Fortvivl ej! Jeg er kommet med mit bud på, hvordan du kommer godt fra start!
Alt er vejledende, da det kommer helt an på barnets facon, tismængde og ikke mindst, hvilke bletyper I bruger.
En god idé er også, at ikke låse sig fast på ét mærke eller én model/type, da du kan have behov for forskellige løsninger i forskellige situationer. Yderligere kan barnets kropsform og tismængde også ændre sig over hele bleperioden.
Udstyr til hele bleperioden
- 2-3 store wetbags/pail liners til spand eller hængende wetbag ved puslepladsen
- 1 spand til beskidte bleer - f.eks. IKEA’s KNODD spand på 40 l eller IKEA’s FILUR spand med låg på 42 l (ikke nødvendig, hvis du bruger en hængende wetbag)
- 1-2 små wetbags til pusletasken (til tur)
- 1 wetbag til vaskeklude til pusletasken (til tur)
- Vaskeklude til bleskift (de vaskes sammen med bleerne)
0-6 måneder
- 30 bleer til dagsbrug (fx en AIO/AI2 løsning)
- 5-8 bleer til natbrug (vi anbefaler formsyede bleer med cover for optimal åndbarhed, men du kan også bruge dine foretrukne bleer med evt. ekstra boost)
- 2-4 blebukser til natbrug hvis du bruger formsyede bleer (vi anbefaler blebukser eller covers i uld, alternativt findes der også PUL/TPU blebukser eller covers)
- 2-3 covers, så du altid kan lave bleer (AI2 system), hvis du skulle komme bagud i vask og de andre er beskidte/ikke tørre!
- 5-8 indlæg til ovenstående covers, så du altid kan lave bleer (AI2 system), hvis du skulle komme bagud i vask og de andre er beskidte/ikke tørre! (fx bindebleer eller gammeldagsstofbleer med blebuks/cover over)
- Evt. staydry indlæg, så babys numse ikke føles våd (kan også bruges som erstatning for blepapir)
- Evt. blepapir (det er ikke nødvendigt når babyen kun indtager mælk og ikke rigtig føde)
6+ måneder
- 24 bleer til dagsbrug
- 5-6 bleer til natbrug (vi anbefaler formsyede bleer med cover for optimal åndbarhed, men du kan også bruge dine foretrukne bleer med ekstra boost)
- 2-3 blebukser til natbrug hvis du bruger formsyede bleer (vi anbefaler uldblebukser, alternativt findes der også PUL blebukser eller covers)
- Ekstra booster til dag og nat (vi anbefaler hamp eller bambus pga. stor sugeevne)
- 2-3 covers, så du altid kan lave bleer (AI2 system), hvis du skulle komme bagud i vask og de andre er beskidte/ikke tørre!
- Blepapir eller fleeceindlæg (til at fange afføring)
Institution
-Trykknapper eller velcro
Det evige spørgsmål - skal jeg vælge trykknapper eller velcrolukning når jeg køber bleer? I bund og grund handler det om præference. Nogle gange bliver det også bleen som bestemmer - da ikke alle mærker producerer med begge type lukninger.
Her er nogle forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis trykknapper og velcro, som forhåbentlig vil gøre dig i stand til at vælge den rigtige lukning.
Trykknapper |
Velcro |
||
Fordele |
Ulemper |
Fordele |
Ulemper |
Børn har svært ved at åbne trykknapper selv |
Sværere at justere for perfekt fit - dog ofte gode justeringsmuligheder |
Nem at justere for perfekt fit |
Børn kan ofte selv åbne velcroen omkring 8 måneder |
Trykknapper holder længe |
Trykknapper kan være svær at lukke |
Nem at lukke - lukningen minder om en engangsble |
Velcroen bliver slidt over længere tid |
Skal ikke huske at lukke velcro, når bleen smides til vask |
Institution vil ofte foretrække velcro fremfor trykknapper |
Institution foretrækker velcrolukning |
Skal huske at “lukke” velcroen når bleen smides til vask |
Kan hænge fast i andet vasketøj under vask |
- Stofbleer til nat
Når man skal bruge stofbleer til sit barn om natten, er det vigtigt at den er rigtig sugende og åndbar, da barnet har bleen på i rigtig mange timer. Alt afhængig hvor meget barnet tisser, findes der forskellige natløsninger. Herunder finder du nogle forskellige bud på nogle gode natbleløsninger.
Til stortissere og den populære løsning
En formsyet ble med en uldblebuks over. Dette giver maksimal åndbarhed til den lille numse. Du kan evt. booste bleen med ekstra indlæg, hvis det er nødvendigt. Jeg vil anbefale, at tilføje et staydry indlæg til bleen, enten i form af uld, silke eller fleece. Fordelen ved uld og silke er, at begge tekstiler er naturlige, har helende egenskaber. Ulempen er, at det skal skånevaskes. Mange vælger fleece, da det er nemt, men vær obs på, at det er et kunstigt materiale, som gør, at huden har sværere ved at ånde.
Denne løsning kan bruges af alle!
Til småtissere og den nemme løsning
Hvis barnet ikke tisser meget, eller du skifter ble ofte om natten (måske pga. afføring), kan det være rart med en nem og hurtig løsning.
Brug f.eks. din almindelige dagsble med 1-2 ekstra indlæg i. Der findes også bleer, hvor man kan tilkøbe et natindlæg - f.eks. Smart Bottoms 2.0 Dream Diaper (AIO) eller Mother Ease Wizard Duo (AI2). Alternativt er uldcovers med Puppi med løse indlæg også super god og super åndbar.
Til de store børn
Til store/ældre børn, som ikke er blefri om natten endnu findes der desværre ikke så mange velsugende løsninger på markedet endnu. Men der findes dog et par stykker!
Mother Ease Bedwetter pants er et populært vælg, som kan passe børn helt op til 30 kg. Den er, som navnet også indikerer, primært beregnet til ældre børn, som tisser meget i sengen om natten. Den kan nemlig holde helt op til 600 ml væske (hvilket er meget!).
Et andet alternativ er Littleberry Nappies, som laver en PUL-up ble, som kan anvendes både dag og nat til større børn.
- Stofbleer til institution
Du kan sagtens anvende stofbleer i institution. Det handler ofte at snakke og forklare personalet lidt om bleerne, da mange måske ikke kender dem. Men vær ikke bange for at introducere dem for stofbleerne - mange institutioner er rigtig åbne overfor dem. Hjælp dem med hvordan bleen sættes korrekt og hvordan den opbevares. Du kan evt. printe vores PDF guide, som illustrerer hvordan en stofble sættes korrekt.
Snak med institutionen om de har præference til trykknapper eller velcro (nogle institutioner vil kun arbejde med velcro mens andre modtager både trykknapper og velcro). Gør det også så nemt for personaler som muligt, så de ikke skal stå og bøvle med at folde en ble eller indlæg korrekt - ha' alt klargjort hjemmefra, så det er så let så muligt at gå til.
Jeg vil anbefale dig, at vælge en AIO eller lommeble til institutionsbrug. Hvis du bruger en AI2/AI3/SIO løsning derhjemme, kan du også medbringe denne, og blot lade personalet bruge den som en AIO, hvor alt smides til vask efter hvert bleskift.
Forbered bleerne på forhånd hvis der skal ekstra indlæg i, og læg evt. et stykke blepapir i hver ble, så er det nemt at håndtere afføringen når du kommer hjem (så er papiret med afføring lige til at smide ud).
Hvad du skal medbringe dagligt
- Bleer som er "forberedt/pakket" på forhånd med de antal indlæg og evt. blepapir i. Så er den lige så let at give på som en engangsble!
- Wetbags til de beskidte bleer
- Tilbehør - Vaskeklude, boosters og wetbags
Der findes et par genanvendelige alternativer til engangsprodukterne, som er værd at kende til - uanset om du er stofblebruger eller ej.
Genanvendelige vaskeklude
Bløde, genanvendelige vaskeklude i de bedste materialer til dit barns numse. Her er ingen uønsket plastik eller kemi - kun 100% naturlige materialer.
Kludene kan både bruges ved bleskift, men også på farten, efter måltider, i badet eller lign. Efter brug, kan stofkludene vaskes sammen med barnets stofbleer eller lignende materialer.
På farten kan du opbevare vaskekludene i en lille wetbag, på den måde kan du helt undgå vådservietter.
Yderligere har stofklude den egenskab, at de rent faktisk tørre afføringen væk fremfor at "tvære" den rundt, som vådservietter/skumklude gør.
Vådservietter er lavet af plastik, indeholder konserveringsmidler samt efterlader restingredienser på huden. Derfor oplever mange forældre også, at deres børn bliver røde i bleområdet efter brug af vådservietter. Forbrugerrådet Tænk skriver i deres test af vådservietter (fra februar 2019), at vådservietter skal anses for et kosmetisk produkt som frarådes til daglig brug, uanset hvad producenten end måtte skrive på pakken.
Wetbags
Wetbags kan bruges fra alt til at opbevare beskidte bleer, klude og andet i forbindelse med bleskift. Men de kan faktisk også anvendes til rigtig mange andre ting! Brug dem f.eks. i institutionen til vådt tøj, til det våde badetøj fra svømmehallen eller til at holde styr på al legetøjet.
Boosters
Ekstra sug du kan tilføje bleen - uanset hvilken stofbletype du bruger. Boosters findes i mange forskellige slags materialer samt lag tykkelse (=hvor meget de kan suge). De er fantastiske at have, da barnets tismængde ændrer sig igennem hele bleperioden.