Moderne stofble leksikon

Hvorfor vælge moderne stofbleer?

Der er mange forskellige gode grunde til at vælge moderne stofbleer fremfor engangsbleer. Men er det ikke mere besværligt, tænker du? Nej, tværdigmod! Det giver en smule mere vasketøj (og derved planlægning), men du slipper for at udgå for bleer, slæbe dem fra supermarkedet og hjem, for alligevel at skulle ud i skraldespanden med dem igen. Dertil kommer der hele sundheds- og økonomidelen i det.

Herunder vil jeg give dig 5 gode grunde til at vælge moderne stofbleer fremfor engangsbleer til dig barn.

Sundhed

I engangsbleer findes der en masse kemi, som gør at bleen bliver sugende (dette kaldes superabsorbante stoffer).

En af de mest problematiske stoffer i engangsbleerne er sodium polycrylat, der kommer fra acrylsyre, som er udvundet af råolie.1

Dette kemiske stof går blandt andet ind og forstyrrer hudens naturlige fugtbalance, og derfor vil engangsble-brugere oftere opleve rød numse, bleudslæt samt eksem. Udover dette, mistænkes kemikalierne også for at kunne forårsage astma hos små børn samt øge risikoen for dårlig fertilitet i voksenalderen, da temperaturen i en engangsble er ca. 5 grader højere end i en stofble. Dette er værd at reflektere mere over, da fertilitetsbehandlinger kun er stigende - og det samme er mænd med dårlig sædkvalitet.2

I en moderne stofble, uanset om det er naturlige eller syntetiske materialer den er lavet af, undgår du helt uønsket kemi og minimerer derfor også risikoen for ovenstående problematikker. Samtidig giver du dit barn den bedste, kemifrie start på livet!

Økonomi

Der kan være mange penge at spare ved at vælge stofbleer fremfor engangsbleer. Det er svært at give et helt præcist tal eller procent, da det afhænger meget af hvilket slags stofbleer eller engangsbleer du køber, hvor mange, hvor ofte du skifter ble og selvfølgelig hvor længe dit barn bruger ble.

Men jeg kan garantere dig, at du kan spare penge sammenlignet med engangsbleer - og for hvert barn du har i stofbleer, bliver besparelsen blot højere, da du ikke skal ud at investere i nye bleer til næste barn.

For at lave et simpelt regnestykke, har jeg taget udgangspunkt i følgende tal:

 • 8 daglige bleskift (oftere i starten, færre mod slutningen)
 • Stofblebørn bruger ble fuldtid i 2 år
 • Engangsblebørn bruger ble fuldtid i 3 år
 • Stofblepakke (inkl tilbehør) til 24 bleskift koster 5000 kr
 • Engangsbleer koster 1,25 kr pr. stk.
 • Engangsbleposer koster 0,20 kr pr. stk.
 • Vådservietter / skumvaskeklude koster 0,15 kr pr. stk.
 • Vask inkl. vaskepulver, EL og vand koster 3,8 kr pr. vask

Det betyder altså at et barn i engangsbleer vil koste ca. 14.000 kr - og det vil de efterfølgende børn også koste. Udover dette, så producerer engangsbleer ca. 1,5 ton affald for en hel bleperiode.

Et barn i stofbleer vil koste ca. 5000 kr som et engangsgebyr, hvis du køber bleerne fra ny. Dette beløb afhænger selvfølgelig meget af hvilke slags bleer du vælger at anskaffe dig. Derudover vil du skulle vaske ca. hver anden dag, som vil koste dig lige under 1400 kr for en hel bleperiode på 2 år, inkl. vaskemiddel, EL og vand. Når du er færdig med at bruge stofbleer, kan de ofte sælges brugt, og derfor kan dine omkostninger faktisk blive endnu lavere! Yderligere skåner du miljøet for en masse affald.

Opsummeret er der altså en del penge at spare ved at bruge moderne stofbleer over engangsbleer.

1 Barn 2 Børn 3 Børn
Engangsbleer 14.000 kr
1,5 ton
28.000 kr
3 ton
42.000 kr
4,5 ton
Stofbleer 6.400 kr 8.400 kr* 10.400 kr*
* Dette er under forudsætning af, at du genbruger de samme bleer til alle børn. Der er sat 600 kr af til ekstrakøb, f.eks. nye natbleer, vaskeklude eller lign samt 1400 kr af til vask hver 2. dag i 2 år.

Miljø

Engangsbleer er meget skadelige for miljøet, også selvom man vasker stofbleer ca. hver 2-3 dag. Fremstilling og brug af engangsbleer bruger 2,3 gange mere spildt vandt end stofbleer3 - og en engangsble tager 250-500 år for miljøet at nedbryde4

Beregninger viser også at det tager 140 kg træ, 25 kg råolie og 10 kg klorin til at producere engangsbleer pr. barn, pr. år!5

Et barn i engangsbleer bruger over 10.000 bleer i hele bleperioden sammenlignet med de ca. 25 bleer et barn i stofbleer bruger i hele bleperioden (beregningen er lavet med udgangspunkt i et barn bliver blefri som 3,5-årig samt bruger 8 bleer om dagen i hele bleperioden).

Du kan derfor være med til at skåne miljøet ved at bruge moderne stofbleer til dit barn, og derved skabe meget mindre affald som skal nedbrydes.

Højere sugeevne

Endnu en fordel ved moderne stofbleer er, at man kan booste den efter præcis dén sugeevne barnet har brug for. Dette er specielt rigtig godt til nat, hvor du kan booste bleen i de mest sugende materialer for at undgå lækager!

Tidligere blefri

Børn i moderne stofbleer bruger i gennemsnit bleer i ca. 2 år, hvor de herefter bliver helt blefri - også om natten! Dette skyldes, at børn i stofbleer kan mærke når de tisser og bleen føles våd. Til sammenligning med engangsbleer, så bliver børn i gennemsnit færdig med at bruge ble når de er ca. 3 år.

(...og så er de søde at se på)

Endnu en ekstra lille fordel ved at bruge moderne stofbleer er, at de er super søde at se på, med deres mange forskellige prints og farver. Man bliver altid lidt ekstra glad når man skifter bleen, når den er så fin at se på!


Hvad har jeg brug for at komme i gang?

Du har brug for et par forskellige ting for at komme godt i gang med moderne stofbleer. Mangler du praktiske ting, har du måske hurtig lyst til at give op. Fortvivl ej! Jeg er kommet med mit bud på, hvordan du kommer godt fra start!

Alt er vejledende, da det kommer helt an på barnets facon, tismængde og ikke mindst, hvilke bletyper I bruger.

En god idé er også, at ikke låse sig fast på ét mærke eller én model/type, da du kan have behov for forskellige løsninger i forskellige situationer. Yderligere kan barnets kropsform og tismængde også ændre sig over hele bleperioden.

Udstyr til hele bleperioden

 • 2-3 store wetbags/pail liners til puslepladsen
 • 1 spand til beskidte bleer - f.eks. IKEA’s KNODD spand på 40 l eller IKEA’s FILUR spand med låg på 42 l
 • 1-2 små wetbags til pusletasken (til tur)
 • 1 wetbag til vaskeklude til pusletasken (til tur)
 • Vaskeklude til bleskift (de vaskes sammen med bleerne)

0-6 måneder

 • 30 bleer til dagsbrug (fx bindebleer eller gammeldagsstofbleer med blebuks/cover over, eller en AIO/AI2 løsning)
 • 5-8 bleer til natbrug (jeg anbefaler formsyede bleer med cover for optimal åndbarhed, men du kan også bruge dine foretrukne bleer med evt. ekstra boost)
 • 2-4 blebukser til natbrug hvis du bruger formsyede bleer (jeg anbefaler uldblebukser, alternativt findes der også PUL blebukser eller covers)
 • 2-3 covers, så du altid kan lave bleer (AI2 system), hvis du skulle komme bagud i vask og de andre er beskidte/ikke tørre!
 • 5-8 indlæg til ovenstående covers, så du altid kan lave bleer (AI2 system), hvis du skulle komme bagud i vask og de andre er beskidte/ikke tørre!
 • Evt. staydry indlæg, så babys numse ikke føles våd (kan også bruges som erstatning for blepapir)
 • Evt. blepapir (det er ikke nødvendigt når babyen kun indtager mælk og ikke rigtig føde)

6+ måneder

 • 24 bleer til dagsbrug
 • 5-6 bleer til natbrug (jeg anbefaler formsyede bleer med cover for optimal åndbarhed, men du kan også bruge dine foretrukne bleer med ekstra boost)
 • 2-3 blebukser til natbrug hvis du bruger formsyede bleer (jeg anbefaler uldblebukser, alternativt findes der også PUL blebukser eller covers)
 • Ekstra booster til dag og nat (jeg anbefaler hamp eller bambus pga. stor sugeevne)
 • 2-3 covers, så du altid kan lave bleer (AI2 system), hvis du skulle komme bagud i vask og de andre er beskidte/ikke tørre!
 • Blepapir eller fleeceindlæg (til at fange afføring)

Institution

 • 12 bleer
 • Evt. ekstra boosters
 • 2 wetbags
 • Blepapir eller fleeceindlæg (til at fange afføring)

Stofbletyper

All-In-One (AIO) Se i shoppen

Dette er den nemmeste ble på markedet, og den minder også mest om en engangsble. Her er alting syet sammen og alt bliver også smidt til vask efter hvert bleskift. Ulempen ved denne type ble er, at de ofte er længere tid om at tørre, da delene ikke kan skilles af.

Den er super velegnet når det skal gå stærkt, til pasning ude, eller hvis du blot ønsker den nemme løsning.

 • Alt er syet sammen i ét (intet bliver væk under vask)
 • Minder om en engangsble - nem og hurtig bleskift
 • Velegnet til institution og pasning ude

All-In-Two (AI2) Se i shoppen

Denne ble består af to dele - et cover (enten i PUL/TPU eller uld), som kan genbruges flere gange, og et sugende indlæg, som smides til vask hver gang. Indlægget ligger løst i coveret, hvis det knappes fast, hedder det en SIO ble (snap-in-one) i stedet.

Dette er et meget økonomisk valg, da du kan genbruge coveret 3-5 gange (flere gange hvis det er uld, og der ikke er kommet afføring på).

Bleen tørrer også hurtigere, da indlæggene og coveret kan skilles fra hinanden.

 • To-delt system, som øger tørretiden
 • Økonomisk i drift - coveret kan genbruges 3-5 gange før vask
 • Sugeevnen kan nemt tilpasses

All-In-Three (AI3)

Denne ble består af tre dele - en blebuks (enten i bomuld, uld, eller andet ikke-sugende materialer, som kan genbruges flere gange, et vandafvisende mellemlag (oftest i PUL/TPU), som også kan genbruges flere gange, og et sugende indlæg, som smides til vask hver gang.

Dette er et meget økonomisk valg, da du kan genbruge både blebuksen og det vandafvisende mellemlag 3-5 gange. Yderligere kan du vælge blot af skifte det vandafvisende lag, hvis kun det er ramt af afføring, men blebuksen ikke er. Dette gør altså denne løsning endnu smartere og økonomisk, sammenlignet med AI2-bleen.

Bleen tørrer også hurtigere, da alt kan skilles fra hinanden - hvilket også er praktisk, hvis man har brug for at vaske eller tørretumble bleen. Her kan man nemlig tage PUL/TPU laget ud, så det ikke bliver beskadiget.

 • Tre-delt system, som øger tørretiden
 • Økonomisk i drift - både blebuksen og det vandafvisende mellemlag kan genbruges 3-5 gange før vask
 • Sugeevnen kan nemt tilpasses

Snap-In-One (SIO)

Er en mellemting mellem en AIO og AI2, og du kan egentlig selv vælge hvilken type du vil bruge den som. I en SIO bliver indlæg og cover knappet sammen med trykknapper.

Hvis du vælger at bruge dette som en AI2 ble, så bliver denne løsning meget økonomisk, da coveret kan genbruges 3-5 gange (flere gange hvis det er uld, og der ikke er kommet afføring på).

Bleen tørrer også hurtigere, da indlæggene og coveret kan skilles fra hinanden.

 • To-delt system, som øger tørretiden
 • Indlæg og cover bliver knappet sammen, så indlæggene ikke flytter sig
 • Mulighed for anvendelse som både AIO eller AI2 - derfor er den både fleksibel og økonomisk i brug

Lommeble Se i shoppen

En lommeble består af et vandtæt cover, som er beklædt med et stykke stof (oftest staydry, men det kan også være f.eks. bambus eller bomuld), hvor der er en åbning (lomme), hvori indlæggene kommes i. Der medfølger altid indlæg til en lommeble.

Fordelene ved en lommeble er blandt andet, at den kan boostes til netop dit barns behov, samtidig er tørrer den hurtigt, da indlæg skilles fra selve lommebleen. Dog er en ulempe, at indlæggene ved de fleste mærker manuelt skal fjernes fra coveret før vask, da de oftest ikke bliver slynget ud under vask.

 • To-delt system, som øger tørretiden
 • Sugeevnen kan nemt tilpasses
 • Velegnet til institution og pasning ude

Formsyede Se i shoppen

En formsyede ble kræver et cover i enten PUL/TPU eller uld.

En formsyede ble er super god til natbrug, da den nemt kan boostes og samtidig giver dit barns hud maksimal åndbarhed. Til natbrug til jeg anbefale at bruge et cover eller en blebuks i uld, så er det næsten umuligt at tisse igennem.

Hvis du vælger at bruge formsyede bleer til dagsbrug, kan barnets numse godt komme til at virke meget stor.

 • Giver barnets hud maksimal åndbarhed
 • Giver en større numse end andre bletyper
 • Velegnet til natbrug pga. stor sugeevne

Bindeble Se i shoppen

En bindeble kræver et cover i enten PUL/TPU eller uld.

Bindebleen tilpasses med indlæg eller prefolds, så her kan du helt selv lave den ble dit barn har brug for. Dog kan en bindeble være lidt svær at bruge som nybegynder - den kræver øvelse både at binde og booste - og så kræver den gerne et barn, som vil ligge stille på puslepuden.

Denne løsning er meget økonomisk. Indlæg, booster og prefolds kan bruges i andre systemet. Yderligere, så tørrer bleen også hurtigt da alt kan skilles fra hinanden.

 • Bleen kan tilpasses store som små
 • Giver en større numse end andre bletyper
 • Økonomisk i brug

Prefold Se i shoppen

En prefold kan både bruges som en bindeble eller som et sugende indlæg.

En prefold er et firkantet stykke stof, som er opdelt i tre dele - hvor midterkernen som oftest er den mest sugende del.

Hvis du vælger at bruge den som en bindeble, så vil jeg anbefale dig at lukke den med en snappi. Det kræver et cover i enten PUL/TPU eller uld.

Indlæg og booster Se i shoppen

Bruges som sugende materialer i bleen.

Forskellen på indlæg og booster er blot hvordan de bruges; indlæg bruges f.eks. i en AI2-ble, hvor det udgør den sugende del. En booster tilføjer sugeevne til en allerede sugende ble.

Indlæg og booster findes i mange forskellige materialer. Hvad du skal vælge afhænger af materiale afhænger af behov - se evt. vores guide "hvilket materiale skal jeg vælge?", som beskriver materialerne yderligere.

Cover eller blebuks Se i shoppen

Bruges som den vandafvisende del, udenpå de sugende materialer i bleen. Nogle bletyper har et cover integreret, f.eks. en AIO, AI2, SIO og lommeble, hvor andre bletyper kræver et cover over, som f.eks. formsyede og bindebleer.

Du kan vælge et cover eller blebuks i følgende materialer:

 • Uld: Naturligt og lader huden ånde - perfekt til nat og lure.
 • PUL (Polyurethane Laminate): Vandtæt og slidstærk - god til dagsbrug.
 • TPU (Thermoplastic Polyurethane): Vandtæt og slidstærk - god til dagsbrug.

Se evt. vores guide "hvilket materiale skal jeg vælge?", som beskriver materialerne yderligere.

Badeble Se i shoppen

Disse er velegnet til både strand, pool eller svømmehal. Badebleerne er tynde og giver god bevægelsesfrihed i vand som på land.

En svømmeble skal sidde tæt ved lår og ryg/mave, uden at stramme, således den holder eventuel afføring inde.

Husk, en svømmeble suger ikke, hverken vand eller urin, da bleen ellers vil føles alt for tung. Derfor er det heller ikke nødvendigt at bruge en ble under en badeble.

Training pants Se i shoppen

eller træningsunderbukser, er til de børn som snart er klar til at smide bleen, eller de børn som praktiserer EC (Elimination Communication).

De minder om underbukser, men har blot et lille sugende indre, så barnets bukser ikke bliver gennemblødte, men stadig får følelsen af våde underbukser.

Husk at trainings pants ikke er en ble - så snart det sugende indlæg er vådt, skal den skiftes med det samme, så dit barn lærer at underbukser skal være tørre og ikke bruges som en ble!


Hvilket materiale skal jeg vælge?

Når du skal købe stofbleer, skal du først gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig i forhold til materialevalg.

Vil du have naturlige materialer mod dit barns hud? Vil du have dit barn hele tiden har en “staydry” fornemmelse mod huden? Er hurtig tørretid vigtigt for dig? Eller er det OK at bleerne kan tage op til 1-2 døgn om at tørre?

Nogle af disse ting er rigtig gode at have tænkt igennem før du investerer stofbleer - ellers kan det hurtigt ende med at blive en halvdyr affære.

Herunder vil jeg guide dig i de forskellige materialetyper, beskrive fordele og ulemper samt hvad du skal være opmærksom på.

Hamp

Hamp er et super sugende materiale, som kan holde på rigtig meget væske. Hamp er også antibakteriel samt har en kølende effekt. Hamp i sig selv kan godt være lidt stift, derfor er det som oftest blandet med bomuld, for at gøre det mere blødt og fleksibelt.

Hampplanterne som bruges til at producere tekstiler har intet at gøre med rygehamp - trods de begge kommer fra Cannabis Sativa planten. Planten til tekstiler bliver dyrket på en hel anden måde, derfor indeholder den også under 0,3% Tetrahydrocannabinol (THC).

Hampplanterne bliver meget sjældent angrebet af svamp eller skadedyr, derfor bruges gødning heller ikke i hampproduktionen. Dette betyder, at hampen faktisk er økologisk dyrket, men sjældent er der brugt penge på at få certificeret hamptekstilerne.

Du skal ikke være bekymret over, at vælge stofbleer eller indlæg med hamp.

På grund af den store sugeevne, er hamp specielt godt til stortissere eller som natble.

Tekstiler i hamp er altid godt at tørretumble, for at gøre dem blødere.

Fordele: Meget sugende, antibakteriel, kølende, fylder ikke meget
Ulemper: Lang tørretid, dyrt at indkøbe sammenlignet med bomuld

Hør/linen

Hør og hamp minder meget om hinanden i struktur og egenskaber.

Hør er, ligesom hamp, et godt sugende materiale, som kan holde på meget væske. Det er ikke helt lige så sugende som hamp, men mere sugende end bambus.

Hør har også den egenskab, at det er antibakteriel og kølende. Det kan også godt virke lidt stift i det, men det bliver blødere ved brug.

Fordele: Meget sugende, antibakteriel, kølende, fylder ikke meget
Ulemper: Lang tørretid, dyrt at indkøbe sammenlignet med bomuld

Bambus

Bambus er et godt sugende materiale - fiberen er fyldt med små “huller”, hvori væsken kan gemme sig. Udover at være sugende, er bambus dejlig blødt og åndbart.

Bambustræet er en af de mest hurtigvoksende træer i verden, med målinger på op til 1 meter om dagen. Det bambus der bruges til fremstilling af tekstiler er ikke det samme, som den type bambus pandaen spiser.

Ofte vil du se bambus under betegnelser som “bambus rayon” eller “bambus viskose”. Viskose og rayon er blot to forskellige betegnelser for det samme - det betyder nemlig, at materialet er baseret på cellulose (træfiber - bambus i dette tilfælde), som er blevet udsat for en kemisk process, for at få den færdige fiber. Dette betyder også, at det er utroligt svært at opdrive økologisk bambus. Dog sikrer OEKO-TEX certificering, at der ikke er uønsket kemi tilbage i bleerne, og du kan derfor bruge dem med god samvittighed til dit barn.

På grund af den gode sugeevne bambus har, er den et ideelt valg til stofbleer - uanset om det er det dag- eller natbrug.

Bambusindlæg eller -boosteres er fantastiske for at øge sugeevnen i dit barns ble, de fylder nemlig ikke meget over numsen.

Ønsker du staydry i bambus? Her er bambusvelour det naturlige valg til de syntetiske staydry materialer. Det er meget blødt og velsugende samtidig med, at det transporterer fugten væk fra huden.

Fordele: Meget sugende, antibakteriel åndbart, kølende, blødt, fylder ikke meget
Ulemper: Lang tørretid, dyrt at indkøbe sammenlignet med bomuld, kemisk forarbejdet

Bomuld

Bomuld er et organisk, åndbart og sugende materiale. Det er ikke helt så sugende som hamp, hør eller bambus, men det suger stadig rigtig godt.

Bomuld er den mest udbredte naturfiber, det udgør ca. halvdelen af verdensproduktionen.

Den konventionelle bomuld bliver desværre dyrket med en masse kemi, som skader vores miljø samt grundvand. Heldigvis findes der økologisk bomuld, som hverken er skadeligt for din babys hud eller miljøet. Derfor vil jeg også anbefale dig, at vælge økologisk bomuld så vidt muligt.

Fordele: Sugende, åndbart, blødt, kølende, relativ billigt materiale
Ulemper: Føles meget våd når bleen er våd

Microfiber

Microfiber bruges som sugende indlæg og er er lavet af polyester, og er derfor et syntetisk materiale. Det bliver fremstillet af olie og naturgas, der bliver omdannet til plastic via en kemisk proces, og videreforarbejdes til syntetiske fibre.Det er det mest hurtig sugende materiale du kan få i stofbleer.

Det må aldrig ligge direkte mod barnets hud, da de små “løkker” vil kradse, irritere og ødelægge babys fugtbalance i huden.

Fordele: Meget sugende, billigt materiale
Ulemper: På grund af måden den suger på (som en svamp) kan den hurtig komme til at lække, hvis den bliver overfyldt (dette kaldes kompressionslækage)

Fleece

Fleece er lavet af polyester, og er derfor et syntetisk produkt. Det bliver fremstillet af olie og naturgas, der bliver omdannet til plastic via en kemisk proces, og videreforarbejdes til syntetiske fibre.

Fleece har ingen sugeeffekt, kun staydry fornemmelse, så babys numse føles tør hele tiden. Det er specielt godt til de børn, som ikke kan tåle det våde mod huden.
Fleeceindlæg kan også bruges til at opsamle afføring med (f.eks. i stedet for blepapir).
Det er hurtig og enkelt at lave sine egne fleeceindlæg - samtidig er det super billigt. Klip blot stykker af et fleecetæppe i de ønskede størrelser.

Det er som oftest microfleece, som bliver brugt i stofbleer. Det er den tyndeste fleece som findes (modsat polarfleece som er tykkere) og er samtidig også rigtig blødt.
Der findes også minky (eller minkee), som er ultra blødt og lækkert samt suede cloth, som er “glattere” end fleece men også blødt.

Fordele: Babys hud er altid tør, billigt materiale
Ulemper: Ingen sugeeffekt, syntetisk materiale, kemisk forarbejdelse

Uld

Uld er et animalsk naturmateriale, som har helt fantastiske egenskaber!
Det kan holde op til 40% fugt af sin egen vægt, uden at det føles vådt - det er den højeste absorberingsevne af alle naturmaterialer.

I ulden findes der et naturligt indhold af lanolinfedt, som beskytter ulden mod lugt og bakterier - det betyder at ulden renser sig selv ved hjælp af lanolinen. Yderligere gør lanolinen, at ulden bliver vandafvisende.

Derfor er uld også helt ideelt at bruge som et cover over bleen - specielt til natbrug - da huden både kan ånde samt er temperaturregulerende, så baby ikke overopheder om natten! Da huden kan ånde i uld, vil du oftest heller ikke opleve udslæt eller rød numse, selv efter op til 12 timer med samme ble.

Du kan også få uldliners, som både har en staydry samt sugende effekt, pga. uldens høje absorberingsevne. Dette er specielt godt for de børn, som ikke tåler syntetiske materialer, eller for de forældre, som vægter naturmaterialer meget højt.

Fordele: Åndbart, temperatur regulerende, skal ikke vaskes ofte, god absoberingsevne, blødt
Ulemper: Skal vaskes på skåneprogram med specielt vaskemiddel, skal lanolinbehandles, dyrt i indkøb

PUL

PUL står for “Polyurethane Laminate” og et et tyndt, vandtæt lag - bedre kendt som et cover - uden på de sugende materialer.

Selve PUL belægningen er en slags imprægnering, som er lavet af plastic og kemisk bundet til tekstiler.
Oftest er ydersiden lavet af polyester eller bomuld, som udgør det flotte, farverige print. Indeni er der en PUL belægning, som sikrer, at bleen forbliver vandtæt.

PUL tåler ikke høj varme (og helst ikke tørretrumbler), da belægningen på sigt vil blive ødelagt heraf.

TPU

TPU står for “Thermoplastic Polyurethane” og et et tyndt, vandtæt lag - bedre kendt som et cover - uden på de sugende materialer.

Selve TPU belægningen er en slags imprægnering, som er lavet af plastic og bundet til tekstiler ved hjælp af varme. TPU er derfor mere miljøvenligt med brug af færre kemikalier under fremstillingen end PUL er.
Oftest er ydersiden lavet af polyester eller bomuld, som udgør det flotte, farverige print. Indeni er der en TPU belægning, som sikrer, at bleen forbliver vandtæt.

TPU tåler ikke høj varme (og helst ikke tørretrumbler), da belægningen på sigt vil blive ødelagt heraf.

Silke

Silke er et animalsk naturmateriale, som har nogle helt specielle egenskaber. Det har en super absorberingsevne - det kan holde op mod 30% af fugt af egen vægt uden at føles våd.

Silke spinnes af sommerfuglelarvernes kokoner, og er det længste animalsk-skabte fiber som findes - den kan blive op mod 800-1.200 meter lang.
Silkeproduktionen er meget manuel uden den store mulighed for manualisering, derfor er silke også et meget dyrt materiale.

Silke findes kun som staydry indlæg og er specielt godt til børn med meget sensitiv hud og eksem, da det også er antibakterielt.


Trykknapper eller velcro?

Det evige spørgsmål - skal jeg vælge trykknapper eller velcrolukning når jeg køber bleer? I bund og grund handler det om præference. Nogle gange bliver det også bleen som bestemmer - da ikke alle mærker producerer med begge type lukninger.

Her er nogle forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis trykknapper og velcro, som forhåbentlig vil gøre dig i stand til at vælge den rigtige lukning.

Trykknapper Velcro
Fordele Ulemper Fordele Ulemper
Børn har svært ved at åbne trykknapper selv Sværere at justere for perfekt fit - dog ofte gode justeringsmuligheder Nem at justere for perfekt fit Børn kan ofte selv åbne velcroen omkring 8 måneder
Trykknapper holder længe Trykknapper kan være svær at lukke Nem at lukke - lukningen minder om en engangsble Velcroen bliver slidt over længere tid
Skal ikke huske at lukke velcro, når bleen smides til vask Institution vil ofte foretrække velcro fremfor trykknapper Institution foretrækker velcrolukning Skal huske at “lukke” velcroen når bleen smides til vask
Kan hænge fast i andet vasketøj under vask

Vaskeguides

Stofbleer og dertilhørende tilbehør

Stofbleer, stofbind og andet tilbehør kan vaskes op til 60 grader - husk hverken at bruge skyllemiddel eller eddike. Jeg anbefaler følgende vaskemetode: Sæbeskuffen: Halv dosis Ulrich Natürlich’s flydende vaskemiddel samt 1-3 spsk natrium percarbonat pletfjerning (fleckensalz). Alternativt kan du bruge et andet neutralt vaskemiddel. Skyllemiddelsskuffen: Ca. 30 ml Ulrich Natürlich kalkfjerner med mælkesyre.

Dette mindsker ophobning af kalk, pletter samt lugt og du slipper for at strippe bleerne i tide og utide.

Et lille tip til at komme eventuelle pletter helt til livs er, at lade stofbleerne, stofbindene og andet tilbehør (ikke uld eller silke) tørre udenfor i solen. Sollys bleger naturligt pletter uden skidt kemi.

Ved stofbleer og stofbind med PUL anbefales det fra producentens side at hængetørre stofbleer, da tørretumbling kan beskadige PUL belægningen. Du kan dog tørretumble ved lav temperatur, men det anbefales som udgangspunkt ikke. Ved stofbleer og stofbind uden PUL anbefales det fra producentens side enten at hængetørre eller tørretumble ved lav temperatur.

For helt nye stofbleer i naturmaterialer anbefaler jeg, at du lægger bleerne i blød i koldt vand i 12-24 timer, for at øge sugeevnen. Vask dem herefter normalt sammen med dine andre stofbleer. Efter et par ganges brug er sugeevnen helt optimal.

Uld og silke

Uld vaskes enten i hånd eller på vaskemaskinens uldprogram. Jeg anbefaler at bruge Ulrich Natürlich’s vaskemiddel til uld, silke og pels med har et naturligt indhold af lanolin i sig. Alternativt kan du bruge et andet neutralt vaskemiddel, som er specielt beregnet til uld.

Til covers eller blebukser i uld anbefaler jeg, at du vasker disse med ca. 2-3 måneders mellemrum og derefter giver dem en lanolinkur. Uld er selvrensende pga. det naturlige indhold af lanolin. Hvis de begynder at lugte, lække eller er ramt af afføring, er det tid til vask og lanolinkur.

Menstruationskopper

En menstruationskop skal altid skoldes i kogende vand i ca. 5 minutter inden den tages i brug.

Under menstruation tømmes og rengøres koppen grundigt (husk de små lufthuller i toppen) med mild, parfumefri sæbe. Efter endt menstruation skoldes koppen og opbevares i den medfølgende pose.

Læs dog altid den medfølgende brugsvejledning fra producenten.

Lanolinbehandling

Opskrift
 • Nyvaskede uldcovers/uldbukser
 • 1 balje med varmt vand
 • 1 tsk. ren lanolin
 • ½ - 1 tsk. mild, parfumefri shampoo
 1. Kom lanolin og shampoo i en lille skål og hæld kogende vand over. Rør rundt indtil lanolinen er helt opløst.
 2. Fyld din vask eller en vaskebalje med varmt vand fra vandhanen og tilsæt herefter din lanolinblanding.
 3. Vend de rene uldbukser/uldcovers med vrangen udad (fordi vrangen har brug for at være mest vandtæt) og kom dem ned i det varme vand med lanolin. Sørg for at ulden er dækket af vandet - læg evt. noget over, som holder dem nede (f.eks. en skål)
 4. Lad ulden ligge i vandet minimum én time.
 5. Vrid vandet ud af ulden ved at folde dem - de må ikke vrides som en karklud, da det kan ødelægge uldens struktur og facon.
 6. Brug et rent håndklæde, læg ulden fladt herpå og rul nu håndklædet sammen med ulden indeni, så vrides det sidste ekstra vand ud og de vil tørre hurtigere.
 7. Lad ulden tørre liggende - og ikke i direkte sollys!
 8. Uldbukserne/uldcoversene er nu klar til brug!

Kildehenvisninger
 1. Armstrong, Liz and Adrienne Scott Whitewash: Exposing the Health and Environmental Dangers of Women's Sanitary Products and Disposable Diapers, What You Can Do About It. 1993. HarperCollins.
 2. C-J Partsch, M Aukamp, W G Sippell Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies. Division of Paediatric Endocrinology, Department of Paediatrics, Christian-Albrechts- University of Kiel, Schwanenweg 20, D-24105 Kiel, Germany. Arch Dis Child 2000;83:364-368. Click here or go to http://adc.bmjjournals.com and search by the title of the study.
 3. Armstrong, Liz and Adrienne Scott Whitewash: Exposing the Health and Environmental Dangers of Women's Sanitary Products and Disposable Diapers, What You Can Do About It. 1993. HarperCollins.
 4. Link, Ann. Disposable nappies: a case study in waste prevention. April 2003. Women's Environmental Network.
 5. Lehrburger, C., J. Mullen and C.V. Jones. 1991. Diapers: Environmental Impacts and Lifecycle Analysis. Philadelphia, PA: Report to The National Association of Diaper Services (NADS)

Vores side bruger cookies. Ved at browse accepterer du vores cookiepolitik